Tochten in de omgeving van Runde

Ålesund

Alesund Ålesund is een handel- en industriestad met 38.000 inwoners, daarmee is het de belangrijkste stad van de provincie Møre og Romsdal.
Omdat de binnenstad op 23 januari 1904 volledig is afgebrand, moest deze worden herbouwd. Een enorme hulpactie is op touw gezet, en mede dankzij Keizer Wilhelm II van Duitsland (hij stuurde een schip met verplegings- en bouwmateriaal) is de binnenstad opnieuw herrezen, in de typische bouwstijl van die tijd. Ålesund kent vele prachtige Jugenstil panden.
Als U een tochtje in de omgeving van Runde gaat maken, verdient deze stad, met één van de fraaiste binnensteden van het land, absoluut een bezoekje!. Goed te combineren met een bezoekje aan het mooie aquarium van de stad: Atlanterhavsparken.

AlesundInfo


Atlanterhaversparken

Atlanterhavsparken in Alesund is een van de mooiste aquaria van Europa3 Kilometer ten westen van het standscentrum van Ålesund ligt het Atlaterhavsparken, een Atlantische attractie met onder andere een zeewater bassin met 4 miljoen liter water. Het is een van mooiste aquaria van Europa, welke de bezoeker een goed beeld geeft van de zee in en om Ålesund. Zeer goed te combineren met een bezoek aan de haven van Ålesund.

Atlanterhavsparken


Sunnmøre Museum

Alesund Het Sunnmøre Museum is een openluchtmuseum voor volkenkunde, over de kultuur van de kuststreek van Sunnmøre. Het is in 1931 opgericht, en strekt zich uit over een gebied van 120 hectare in Borgundgavlen, 4 kilometer ten oosten van Ålesund. In het openlucht museum zijn er 50 gebouwen te zien uit de periode van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Daaronder bevinden zich woonhuizen, boerderijen, berghutten, schuren, boothuizen en vissershutten.
De botenverzameling toont niet alleen de voor de kustscheepvaart gebruikte Sunnmøre boten, maar ook een natuurgetroue replica van het Kvalsund schip en een Fjørtoftboot uit de 8ste en 9de eeuw.

Sunnmøre Museum (Engelse info)


IJszeemuseum "Aarvak"

Alesund Dit museum ligt in Brandal, ten noorden van Hareid. Het geeft een beeld van de Noorse tradities van de robben- en zeehondenvangst in het poolgebied.
Het museum toont het ijszeeschip "Aarvak" en rond 600 voorwerpen, waaronder opgezette dieren. Voorbeelden hiervan zijn: Poolvos, 3 ijsberen, verschillende zeehonden en arktische vogels.
Brandal was sinds 1898 het centrum van de robbenjacht. In 1920 waren er 1000 mannen in deze bedrijfstak werkzaam. Robbenjacht was een gevaarlijk beroep: de meeste ijszeeschepen zijn vroeg of laat ten onder gegaan, of zij werden door ijsschotsen gekraakt, of ze zonken opweg naar het jachtgebied. Tussen 1924 en 1939 zijn zo 115 schepen verloren gegaan.

Meer info op de site van IJszeemuseum Aarvak.


Herøy Kustmuseum

Alesund Op het eiland Herøy, dat circa 20 kilometer van Runde af ligt, bevindt zich het Herøy Kustmuseum. Het bestaat uit een woonhuis uit 1752 en een later aangebouwd boothuis.
Op Herøy vond in 1027 een dramatisch treffen plaats tussen Koning Olav Haraldson en Møre-Karl. Het toneelstuk "Kongens Ring" ("De ring van de koning") draait om deze ontmoeting.

Herøy Kustmuseum


Maki

Maki restaurant Sinds december 2000 is de gemeente Herøy een attraktie rijker, en wel een culinaire. Voor de fijnproevers in de regio Sunnmøre heeft Maki veel te bieden, meer dan alleen een mooie naam! Het restaurant is gelegen in Fosnavåg.

Maki Restaurant op Facebook