Actief of niet? Kies maar!

Op Runde is een hoop te zien en te doen. Het is een eiland voor de actieveling maar makkelijk toegankelijk en veilig. Daardoor is het voor iedereen een ideaal gebied om lekker de natuur te verkennen. Mensen die rustig aan willen doen, ook die hebben alle mogelijkheden. Op het water, op het land, langs de haven, de kust of in de omgeving: voor ieder wat wils.

Het meest bekend is Runde natuurlijk om zijn vogelrotsen: steile kliffen tot wel 250 meter hoog, waar allerlei zeevogels dicht opeengepakt hun nesten hebben. Het is een een drukte van jewelste in het broedseizoen. Zit de ene vogel op het nest, de ander is dan meestal druk bezig met eten halen. Al die vogels trekken natuurlijk ook weer roofvogels aan, waaronder de zeearend, die hier een heel gewone verschijning is.

Om de vogelrotsen te bereiken kun je het best even voorbij de camping het pad omhoog volgen en alsmaar rechtuit naar boven blijven lopen tot je bij de rotsen bent. Alternatieve paden zijn er ook, bij het eerste hek kun je linksaf, langs de oude watermolen en daar door de grazige weiden verder omhoog, om daarna langs de kleine meertje te lopen. Of bij het tweede hek aan het einde van het steenpad ga je rechts langs de noordrand van het eiland, om zo heel goed de Noordse Stormvogels te zien nestelen, of naar de vuurtoren te lopen. Zie verder onder Landkaarten op deze site.

Een andere manier om de vogels goed te kunnen zien, en dat is echt een aanrader, omdat het iets toevoegt aan het bezoek aan het eiland, is het maken van een rondvaart met de boot. Niet alleen heb je zo alle tijd om de vogels die beneden nestelen goed te zien, evenals alle voorbijvliegende vogels, het geeft ook spectaculaire uitzichten op de rotsen waar je soms rakelings langsvaart onder leiding van de ervaren stuurman. En het is natuurlijk gewoon ontzettend leuk om in een kleine boot de soms behoorlijke deinig te ervaren!

Mocht je graag vissen, ook dat kan natuurlijk prima. Zowel vanaf het land als vanaf de boot, er zijn mogelijkheden genoeg. Nu we het toch over boten hebben: die zijn niet alleen te gebruiken om het eiland rond te varen of vanaf te vissen, ook maakt het de zeehonden in de buurt makkelijk bereikbaar met een mooie tocht.

Cultuursnuivers komen vooral begin juli aan hun trekken. Dan wordt in de buurt het spektaculaire "Kongens Ring" (De ring van de koning) gespeeld, een toneelstuk in de open lucht. Hoewel in het Noors gesproken, het is ook voor de buitenstaander goed te volgen.

Heb je hier nog niet genoeg aan, de omgeving leent zich verder uitstekend voor uitstapjes met de auto of fiets. Of wie dat wil kan ook het eiland rond per kajak. Wel je eigen kajak meenemen, in dat geval, ze worden niet verhuurd. ┼lesund is in de buurt, een mooie stad met een fantastisch aquarium, bijvoorbeeld.

Subcategorie├źn

 • Vogels

  Vogels van Runde

  Runde is een eiland waar heel veel vogels nestelen. De meest voorkomende soorten vind je hier op deze pagina. We geven een algemene beschrijving, wat foto's en proberen ook wat te vertellen over specifieke zaken voor Runde voor wat betreft deze vogels.

  Klik op het plaatje voor foto's van de betreffende vogel. Klik op de naam van de vogel voor de beschrijving.

  Bekijk de papegaaiduiker Papegaaiduiker Bekijk de noordse stormvogel Noordse Stormvogel Bekijk de zeekoet Zeekoet
  Bekijk de alk Alk Bekijk de drieteenmeeuw Drieteenmeeuw Bekijk de grote mantelmeeuw Grote
  Mantelmeeuw
  Bekijk de stormmeeuw Stormmeeuw Bekijk de zilvermeeuw Zilvermeeuw Bekijk de eidereend Eidereend
  Bekijk de grote jager Grote Jager Bekijk de jan van gent Jan van Gent Bekijk de kuifaalscholver Kuifaalscholver

  Broedtijden

  Vogelsoort Aantal broedparen Begin Broedtijd Aantal dagen
  Papegaaiduiker 100.000 Begin Mei 42
  Drieteenmeeuw 50.000 27
  Zeekoeten 8.000 Midden Mei 32-34
  Noordse Stormvogel 5500 Eind Mei 50-55
  Alk 3000 - 5000 34-39
  Jan van gent 2500 Eind Maart 44
  Kuifaalscholver 1500 Midden Mei 30-35
  Grote jager 30 Midden Mei 30
  Zeearend eind Maart 38

  De cijfers komen uit een duitstalig gidsje, met als titel "Runde - das Ziel fŘr Naturfreunde" Uitgave 2001.

  Zeearend drinkt, schapen dachten ook te gaan doenZeearenden komen ook veel voor op Runde. Er is genoeg te halen voor deze vliegende deuren, tenslotte. Er komen ongeveer 10 tot 20 zeearenden per dag eten zoeken

 • Boottocht

  Boottocht langs de rotsen

  Een absolute "must" bij een bezoek aan Runde is een boottocht rondom het eiland! Zo kun je pas echt goed de vogelrotsen zien! Van bovenaf zie je slechts het bovenste deel erg goed, het onderste gedeelte blijft verborgen, waardoor de daar broedende vogels aan je aandacht ontsnappen. Omdat de vogels per soort boven elkaar broeden, zie je bepaalde soorten daardoor eigenlijk alleen vanaf de boot! Bovendien is een tocht in een open visserbootje een hele belevenis, met een stuurman die alle rotsen kent, en overal tussendoor durft te varen. In plaatsen in de omgeving zijn ook boottochten naar Runde te regelen, maar wat ze er niet bij vertellen is dat ze niet vlak langs de rotsen varen, en daarom zie je vanaf die boten helemaal niets..... Dit in grote tegenstelling tot een tocht met lokale schippers, want dat is een absoluut hoogtepunt!

  Met de boot langs de rotsen

  Bij de receptie van Goks÷yr Camping vraag je naar Knut, hij kan altijd wel een plek regelen voor je op de "Aquila" van Peter Pareliussen of de "Virgo" van Paul Goks°yr. Deze beide schippers wonen op Runde en zijn ervaren zeelui die het eiland en hun vogels op hun duimpje kennen. Uiteraard hoef je niet op de camping te staan om mee te mogen!


  Vertrektijden vanuit Runde Haven (op de steiger): 10.30 ; 13.30 ; 16.30


  Van 1 mei tot 31 augustus zijn er maximaal drie rondvaarten per dag, al naar gelang de hoeveelheid interesse.

  Duur van de tocht: tussen de 2 en 3 uur

  Met de boot langs de rotsen

  Prijzen voor 2003:


  Volwassenen

  NOK 120,-

  Kinderen

  NOK 80,-

  Scholieren/
  studenten in groep

  NOK 85,-


  Eventueel kunnen er extra tochten geregeld worden. Afhankelijk van het weer kunnen de tijden eventueel iets verschoven worden, dit gaat altijd wel in overleg! Bij slecht weer wordt er om veiligheids redenen niet gevaren, of wordt er een minder spectaculaire tocht verder van de rotsen af gemaakt.

 • Vissen
 • Zeehonden
 • Omgevingstochten