Actief of niet? Kies maar!

Op Runde is een hoop te zien en te doen. Het is een eiland voor de actieveling maar makkelijk toegankelijk en veilig. Daardoor is het voor iedereen een ideaal gebied om lekker de natuur te verkennen. Mensen die rustig aan willen doen, ook die hebben alle mogelijkheden. Op het water, op het land, langs de haven, de kust of in de omgeving: voor ieder wat wils.

Het meest bekend is Runde natuurlijk om zijn vogelrotsen: steile kliffen tot wel 250 meter hoog, waar allerlei zeevogels dicht opeengepakt hun nesten hebben. Het is een een drukte van jewelste in het broedseizoen. Zit de ene vogel op het nest, de ander is dan meestal druk bezig met eten halen. Al die vogels trekken natuurlijk ook weer roofvogels aan, waaronder de zeearend, die hier een heel gewone verschijning is.

Om de vogelrotsen te bereiken kun je het best even voorbij de camping het pad omhoog volgen en alsmaar rechtuit naar boven blijven lopen tot je bij de rotsen bent. Alternatieve paden zijn er ook, bij het eerste hek kun je linksaf, langs de oude watermolen en daar door de grazige weiden verder omhoog, om daarna langs de kleine meertje te lopen. Of bij het tweede hek aan het einde van het steenpad ga je rechts langs de noordrand van het eiland, om zo heel goed de Noordse Stormvogels te zien nestelen, of naar de vuurtoren te lopen. Zie verder onder Landkaarten op deze site.

Een andere manier om de vogels goed te kunnen zien, en dat is echt een aanrader, omdat het iets toevoegt aan het bezoek aan het eiland, is het maken van een rondvaart met de boot. Niet alleen heb je zo alle tijd om de vogels die beneden nestelen goed te zien, evenals alle voorbijvliegende vogels, het geeft ook spectaculaire uitzichten op de rotsen waar je soms rakelings langsvaart onder leiding van de ervaren stuurman. En het is natuurlijk gewoon ontzettend leuk om in een kleine boot de soms behoorlijke deinig te ervaren!

Mocht je graag vissen, ook dat kan natuurlijk prima. Zowel vanaf het land als vanaf de boot, er zijn mogelijkheden genoeg. Nu we het toch over boten hebben: die zijn niet alleen te gebruiken om het eiland rond te varen of vanaf te vissen, ook maakt het de zeehonden in de buurt makkelijk bereikbaar met een mooie tocht.

Cultuursnuivers komen vooral begin juli aan hun trekken. Dan wordt in de buurt het spektaculaire "Kongens Ring" (De ring van de koning) gespeeld, een toneelstuk in de open lucht. Hoewel in het Noors gesproken, het is ook voor de buitenstaander goed te volgen.

Heb je hier nog niet genoeg aan, de omgeving leent zich verder uitstekend voor uitstapjes met de auto of fiets. Of wie dat wil kan ook het eiland rond per kajak. Wel je eigen kajak meenemen, in dat geval, ze worden niet verhuurd. Ålesund is in de buurt, een mooie stad met een fantastisch aquarium, bijvoorbeeld.