Heenreis

De route van Volda naar Runde

Om met de auto naar Runde te gaan, is sinds 2008 géén bootreis meer nodig. Er is tussen Ørsta en Volda een nieuwe weg aangelegd, weg nummer 653, welke U via een tunnel en een brug bij Eiksund brengt. We hebben nog geen andere kaart dan die van googlemaps (opent in nieuw venster), maar dat zal niet erg zijn.

Het laatste stukje van de route herbergt een aantal verrassingen die voor de minder ervaren automobilist de eerste keer wat spannend kunnen zijn: enkelbaans wegen. Rijd je met een caravan, wees daar dan op voorbereid. Vooral de brug naar Runde toe en de strekdam er na zijn punten die even goed ingeschat moeten worden. Kijk goed vooruit of er verkeer aankomt, ookal zal dat nooit veel zijn in deze rustige regio. Let wel: er komen ook bussen en vrachtwagens en de Noren rijden keurig netjes, dus het past allemaal heus wel.

Kom je uit de richting Ålesund, dan is de korte pont-overtocht Sulesund - Hareid nodig (deze gaat elk heel en half uur, reserveren niet nodig). Link naar de route Ålesund - Runde (googlemaps).

Vanuit Nordfjordeid adviseer ik voor degene die de kleine wegen niet schuwt de ongenummerde weg langs Austefjord, en dan via de nieuwe brug naar Eiksund, en zo door naar Runde. Link naar route Nordfjordeid - Runde (googlemaps) (Opent in nieuw venster).

Vanuit Geiranger zijn er wat ons betreft twee opties:
- Met de pont naar Hellesylt, en dan via een onverharde weg naar Leknes, wederom met een pontje, en door naar Runde. Let op dat de pont naar Hellesylt niet goedkoop is, maar slechts weinig automobilisten maken er gebruik van. Let ook op dat de pont van Leknes naar Sæbø niet vaak gaat. Eventueel vaar je van Geiranger naar Hellesylt als voetganger heen en terug, om het hele fjord met zijn prachtige watervallen te zien, en neemt als alternatief de tweede optie. Als voetpassagier betaal je voor een retourtje NOK 180 per persoon (Prijs 2011). Pont informatie via www.fjord1.no
- Via Dalsnibba naar Stryn, door naar Nordfjordeid, en dan via hierboven beschreven route naar Runde. Deze route is een dagtocht. Zeker met uitstapjes erbij.